menu

Veelgestelde vragen

Wat is een maatje en wat doet een maatje?

Maatje is de term die het Oranje Fonds gebruikt als verzamelnaam voor alle initiatieven waarbij een vrijwilliger een-op-een gekoppeld wordt aan een deelnemer en gedurende enige tijd als coach, mentor of maatje optreedt. Maatjes/mentoren/coaches zijn betrokken vrijwilligers die helpen de samenleving leefbaar te maken voor iedereen. Op de website van het Oranjefonds kun je hier nog meer over lezen. Kijk hier voor de website.

 

Moet ik een VOG aanvragen?

Het vragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan vrijwilligers draagt bij aan de veiligheid binnen een vrijwilligersorganisatie. Met zo’n verklaring toont de vrijwilliger aan dat hij niet veroordeeld is voor ernstige delicten, zoals een zeden- of geweldsdelict. Het is aan de organisatie zelf of zij hun vrijwilligers om een VOG vragen.

 

Ben ik verzekerd?

Het is belangrijk dat je tijdens je vrijwilligerswerk verzekerd bent. De gemeente Nijmegen heeft de collectieve VNG Vrijwilligersverzekering afgesloten (de Pluspolis), dit is een secundaire verzekering. Wil je weten of deze verzekering ook geldt voor de organisatie waar jij voor werkt of gaat werken? Bekijk hier de brochure, lees de productvoorwaarden of  ga naar de digitale balie van de gemeente Nijmegen om een schadeformulier in te vullen.
Ben jij in een andere gemeente vrijwilliger? Informeer bij de organisatie waar je vrijwilligerswerk gaat doen hoe zij het geregeld hebben. Lees hier meer over verzekeringen in het vrijwilligerswerk.

 

Krijg ik als vrijwillig maatje een vrijwilligersvergoeding?

Organisaties zijn niet verplicht een (onkosten)vergoeding te betalen. Organisaties die dat wel doen, vergoeden vaak gemaakte kosten (bijvoorbeeld reiskosten) of geven een (vaste) vergoeding per dagdeel. Meestal betaal je van deze vergoeding ook de reiskosten. 
Informeer bij de organisatie waar je vrijwilligerswerk gaat doen of zij een vrijwilligersvergoeding hebben. 

 

Hoe lang duurt het voor ik een maatje krijg?

Het vinden van een goede match is maatwerk en kost tijd. Hoeveel tijd hier voor nodig is, hangt onder anderen af van de hoeveelheid vrijwilligers die de organisatie heeft. Alle deelnemende organisaties streven ernaar om zo snel mogelijk de juiste match te kunnen realiseren.

 

Moet ik betalen voor een maatje

Een maatje is in principe gratis. In sommige gevallen wordt er om een reiskostenvergoeding gevraagd door de vrijwilliger. Ga je een uitstapje maken met je maatje, dan zijn hier natuurlijk ook kosten aan verbonden!

 

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact op!